Om desalinering och lyxtigrar

Hur fan kan brist på rent vatten vara ett problem? Det kallas för en kris, till och med. Det finns otal med föreningar och dylikt som begär pengar för att kunna hjälpa folk få vatten utan patogener eller salt. 

Så borde det vara. Att folk ska ha rent vatten alltså, inte att det ska finnas såna föreningar. Det löser inte problemet. Det sätter bara plåster på det, när det som krävs är en operation. 

Det är lätt att rena vatten. Allt som behövs är en värmetålig behållare (kokkärl) med lock, en till värmetålig behållare av mindre slag,  eld och tid. Med det kan allt vatten som finns att tillgå renas. Även saltvatten renas från saltet. Inga patogener överlever. Föroreningar bryts ner. En del av dem åtminstone. 

Att folk som lever i ökenområden har problem är ursäktbart, om att hitta vätskan inom gångavstånd är en svårighet. Sådana grupper borde hjälpas. Att omlokera närmre vatten. 

Men hur fan kan det vara ett problem i Haiti? Tydligen kämpar de massor med vattenbrist. Det är en jävla ö. Omgiven av vatten som på närapå gratis sätt kan omvandlas till drickbart. 

Är det okunskap hos befolkningen? Eller missar jag någonting? Om jag efter 2 minuters googlande i badkaret både finner problemet och en lösning, hur kan de 10 miljoner människorna där inte ha löst problemet, när de lever i det? 

Är det en konspiration? Försöker herrarna i höga hattar hålla folket i ständig brist? 

Att desalinera vatten i stor skala är dyrare än att skaffa vatten från redan rena depåer. Men det måste inte vara i stor skala. Varje individ kan göra det själv. Det finns metoder att använda solljus istället för eld, om det är brist på virke. Det tar tid, men har folket något bättre för sig än att se till sin överlevnad? Processen är till och med självgående, så man behöver inte vaka över den. Sålänge man kan lita på sina grannar. 

Det finns även många system med membranfiltrering. Mindre energikrävande, dyrare engångkostnader. Om folket inte kan filtrera själva, är det inte värt av staten deras att införskaffa sådana membran i överflöd? Vad är viktigare att lägga pengar på? Ferraris och vitfärgade tigrar? Försvar mot inbördeskrig, startade av problemet? 

Jag vet inte vad flaskhalsen är, men det är antingen okunskap eller girighet. Inget av alternativen är acceptabelt.

Lämna en kommentar